Fincher ve Kayıp Kız
Filmin müziklerini, Fincher’ın daha önce de beraber çalıştığı Trent Reznor & Atticus Ross üstlenmiştir. Sosyal Ağ filminde ödül ile başlayan Fincher ve Trent Reznor & Atticus Ross birlikteliği, 2012’de Ejderha Dövmeli Kız ve 2014’te Kayıp Kız ile devam ederken bu ilişkinin uzun ömürlü olacağının sinyallerini veriyor. Hatta insan düşünmeden edemiyor, Dövüş Kulübü filminde de bu ekip çalışsa ne güzel olurmuş diye. Yanlışımız olmasın, aslında 1995 yapımı Se7en filmi için Nine Inch Nails’ın (Trent Reznor’un kurucusu ve üyesi olduğu endüstriyel rock grubu) “Closer” isimli parçası lisanslanmıştı. Bu yüzden tanışıklığın çok yeni olduğunu söylemek yanlış olur.
1990’ları yakıp yıkan Nine Inch Nails (NIИ) grubunun iki üyesi olan Trent Reznor ve Atticus Ross, film müziği besteleme konusunda bir işbirliği içerisindeler. Bu birliktelik Sosyal Ağ ile Oscar’da, Ejderha Dövmeli Kız ile Altın Küre’de en iyi film müziği ödülleriyle taçlandırıldı. Endüstriyel rock ve metal türünden beslenen bu ekibin müzikleri, duymaya çok da alışkın olduğumuz türden değil. Biraz Brian Eno’nun ambiyans havasını, biraz Olafur Arnalds’ın bohem ve tekrara dayalı akorlarını hissetmek mümkün.
Son dönemde film müziğinde fazlaca kullanılan analog ve soft synthesizer** bu filmin müziklerinin iskeletini oluşturuyor. Çok ufak da olsa orkestral dokunuşlar var. Bu ekip için orkestra kullanımı bir ilk… Özellikle Hans Zimmer ve eşrafı tarafından izleyiciye empoze edilen yapıda, orkestra ön planda synthesizer geri plandadır. Reznor ise tam tersi bir yapı kullanarak Hollywood için yenilikçi bir yaklaşım ortaya koymaktadır.
Kayıp Kız’da müziğin en belirgin işlevi filmde süreklilik yaratmaktır. Bazı sahnelerde ise müneccimlik yaparak birkaç kare sonra olacakları haber vermektedir. (Müziğin İşlevleri için bkz. Sinemada Müziğin İşlevleri )
Reznor, atmosferin içine daha fazla dahil olabilmek için kitabı, senaryoyu okuyup Fincher ile fazlaca vakit geçirdiklerinden bahsediyor. Nihayetinde ortaya ambiyans yaratan, kirli seslerle (distortion) bezenmiş, bolca tekrar içeren, gerginliği başarıyla yansıtan bir çalışma ortaya çıkmış. Fincher’ın tercihi olarak dikkat çeken başka bir ayrıntı ise acı çekme, ağlama gibi sahnelerde oyuncunun sesi yerine yavaşlatılmış görüntü üzerine müziğin gerilim yaratan havası kullanılmış.
*Mehmet Ali Erkaya’dan alıntıdır.
**Synthesizer: Akustik enstrümanları kabul edilebilir düzeyde taklit edebilmenin yanında tamamıyla yepyeni ve akustik yöntemlerle elde edilmesi imkansız ses türleri üretebilen sentezleyici. Günümüzde en çok kullanılan enstrümanlardan biridir. (Önen,Ufuk;Synthesizer Teknolojileri ve Programlama, 2011).
– Feridun Emre Dursun
Kayıp Kız Film Müziklerini Dinlemek için:
Got something to say?